TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ İYİLEŞMEYE MAHKUM

Share

KMB_0407

Ege Ajans  ( Tuğba Öz-Elif Şeyda Doğan)- Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nde Uluslararası Türk Bilim Dergisi aracılığıyla Ege Üniversitesi-ABD Merkezli AASRJ Politika, Eğitim, Sağlık, Mühendislik ve Sosyoloji(SPEHES-İZMİR) Uluslararası Konferansı gerçekleşti. Etkinlik,  Türk Dünyası Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, Türk Bilim Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Ata Atun ve Türk Bilim Dergisi Editörü Yrd. Doç. Dr. Suavi Tuncay’ın katkıları ile düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Suavi Tuncay yaptı.

Tuncay, “Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı katılımların gerçekleştiği bu konferansta önemli olan disiplinler arası bakışla Türkiye’de yapılan bilim çalışmalarının uluslararası düzeyde tanıtılması ve üniversitemizin adının daha çok duyulması” dedi. Daha önce Kıbrıs’ta gerçekleştirilen konferansın Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi’nde yapıldığını belirten Yrd. Doç. Tuncay, “Sosyoloji, psikoloji, kent bilimi, eğitim, sağlık ve politika gibi konuları geniş kapsamlı şekilde tartışacağımız konferansın daha sonra Antalya, Malatya, Artvin ve Ankara’da da gerçekleşmesi planlanıyor” dedi.

“AMERİKA AVRASYACILIĞI SAVUNUYOR”

Uluslararası Politika Akademisi (UPA) yazarlarından Furkan Kaya sunumunda Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri hem Avrasyacılık hem de Türkiye’nin Avrasyacılıktaki konumu bağlamında değerlendirdi. Öncelikle Rusya’nın Avrasyacılık düşünceleri üzerine görüşlerini belirten Kaya, daha sonra Rus jeopolitikçi filozof Aleksandr Dugin’in görüşlerine değindi. Türkiye ve Rusya arasında siyasi bağların zedelenmesine yol açan iki önemli konu olan Suriye meselesi ve Ukrayna meselesine sunumunda geniş yer veren Kaya, “Ukrayna meselesi hem Türkiye açısından hem de batı dünyası açısından, başta Amerika olmak üzere çok hassas bir noktada. Çünkü Amerika ciddi anlamda Avrasyacılığı savunuyor. Yani Amerika’nın menfaatlerinin Avrasya topraklarından geçiyor ve bunun sebebi de enerji ve nakil hatlarının o bölgede bulunması. Rusya’nın nabzını yakından tutabilmek için Amerika’nın buraya ihtiyacı var. Bir de Suriye meselesi var. Biz dedik ki Türkiye ve Rusya ilişkileri her ne kadar kötü de olsa uzun dönemde iyileşmeye mahkûmdur. Çünkü iki ülke de Avrasya ve Orta Doğu politikasında birbirlerine muhtaçtır” diye konuştu.

KIBRIS’TA ÇÖZÜME DOĞRU

Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Örmeci ise “Kıbrıs’ta Çözüme Doğru” konulu sunumunda, Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’deki İsrail ve Mısır gibi ülkelerde keşfedilen doğalgaz kaynaklarının yarattığı ekonomik cazibeyle birlikte kuzeyde ve güneyde iki devlette de çözüm yanlısı liderlerin seçilmesi gerekliliğinden bahsetti. Yrd. Doç. Dr. Örmeci “Türkiye,  kısa bir süre önce adaya yeni bir ekonomik yatırım yaptı. ‘Can Suyu’ adlı su projesi gerçekleştirdi. Böylelikle Türkiye bu bölgede farklı şekillerde etkili olmaya çalışılıyor” dedi.

Comments are closed.